MBO-Basis Ondernemer Retail

Studiekosten

€2.300,00

Interesse?

In het kort

Lijkt het je leuk om een eigen bedrijf of winkel te runnen? En wil je alvast alle basiskennis opdoen, of eerst zeker weten of het beroep echt iets voor je is, voordat je een volledige MBO-opleiding gaat volgen? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Ondernemer Retail. Deze opleiding biedt in korte tijd de eerste opleidingsinhoudelijke modules uit de MBO-opleiding. Je maakt grondig kennis met het vak en doet belangrijke kennis en vaardigheden op.

Wil je na de basisopleiding verder studeren? Kies dan voor de opleiding MBO Ondernemer Retail. Na afronding van deze MBO-basisopleiding kun je vrijstelling aanvragen voor de gelijknamige modules, voor zover deze inhoudelijk overeenkomen.

Toelating

De MBO-basisopleiding Ondernemer Retail is de ideale keuze voor iedereen die de basis wil leggen voor een functie als zelfstandig ondernemer in de detailhandel. De opleiding is ook een goede keuze voor wie overweegt om de MBO-opleiding te gaan volgen, maar eerst wil weten of het beroep echt iets voor hem is.

Voor het volgen van de MBO-basisopleiding Ondernemer Retail is geen speciale vooropleiding vereist.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

Inkoop en logistiek

In deze module leer je alles over het inkopen, vervoeren en opslaan van artikelen. Onderwerpen die aan  bod komen, zijn o.a. inkoopcontracten, het inkoopbeleid, het inkoopplan, leveranciers en leveringsvoorwaarden, samenwerkingspartners, onderhandelen, bestelsystemen, ontvangst controle en opslag van goederen, afvalverwerking en voorraadbeheer. Hoeveel voorraad heb je nodig? En hoe houd je je voorraad bij?

Marketing en financieel management

Hoe zorg je dat je onderneming winstgevend wordt en blijft? Dat is de vraag waar deze module om draait. Je leert o.a. over marketingstrategieën, marketingconcepten en de marketingmix. Ook leer je hoe je marktonderzoek doet en hoe je de verkregen gegevens vertaalt naar kansen voor je onderneming. Ook consumentengedrag, verkoopsystemen en winkelformules komen aan bod. Tot slot wordt uitgebreid ingegaan op de financiële kant. Hoe stel je je prijzen vast? Waar ligt je break even-omzet? En hoe bereken je je veiligheidsmarge?

Wet- en regelgeving

Deze module behandelt de wetten en regels waar je mee te maken krijgt bij het starten van een onderneming en het werken als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan juridische ondernemingsvormen, verzekeringen, vergunningen, branche-wetgeving, verkoopvoorwaarden, belastingwetgeving en de Arbowet.

Online zaken doen

In deze module vraag je je af wat e-commerce voor je onderneming kan betekenen. Na afronding heb je een goed beeld van de online mogelijkheden om zaken te doen. Zo leer je in deze module o.a. over online ontwikkelingen en toepassingen, online verdienmodellen en de inzet van social media. Uiteraard is er uitgebreid aandacht voor alle aspecten van een webwinkel.

Startende ondernemer – Ondernemingsplan

Deze module behandelt de basisprincipes van het ondernemen. Er wordt stilgestaan bij rechtsvormen, de keuzes die gemaakt moeten worden en hoe een en ander in een ondernemingsplan verwoord moet worden. Na afloop van dit onderdeel ben je in staat zelfstandig een ondernemingsplan te schrijven, waarin uiteen gezet wordt welke keuzes er gemaakt worden met betrekking tot de start van de onderneming, maar waarin je ook een toekomstvisie geeft.

Computervaardigheden

Deze module bestaat uit de volgende onderdelen:

Computer Essentials
Deze module behandelt basisbegrippen en vaardigheden m.b.t. het gebruik van apparaten, het maken en beheren van bestanden, netwerken en gegevensbeveiliging.

Tekstverwerken (Word)
Tekstverwerking is een van de meest gebruikte computertoepassingen. Handig voor het maken van notulen, verslagen, werkstukken, (sollicitatie)brieven, maar ook de adresetiketten voor op je envelop. In deze module wordt het samenstellen, bewerken, vormgeven, opslaan en afdrukken van documenten behandeld.

Spreadsheets (Excel)
Een spreadsheet is te vergelijken met een rekenmachine. Maar met een computer heb je veel meer mogelijkheden. Zelfs de meest ingewikkelde berekeningen verschijnen in een handomdraai op je scherm. Het gaat niet alleen een stuk sneller, maar je kunt ook de resultaten overzichtelijk presenteren. Spreadsheets worden gebruikt voor het opstellen van budgetten, het maken van prognoses, zakelijke grafieken en financiële rapportages.

Databases gebruiken
Beschik je over een grote hoeveelheid gegevens, waar je op ieder moment van de dag bij moet kunnen? Dan is het gebruik van een database een prima oplossing. Je kunt alle gegevens invoeren, aanpassen en uitbreiden. Binnen bedrijven en organisaties worden databases veelal gebruikt voor het bijhouden van klant- en voorraadgegevens.

Presentaties
Op je computer zitten tal van teken- en presentatiemogelijkheden. Een afbeelding of illustratie kan een goede ondersteuning zijn bij een tekst. Zo draagt de combinatie van woord en beeld vaak bij aan effectieve communicatie. Bijvoorbeeld bij het houden van een presentatie. Niet vreemd dus dat deze hulpmiddelen veel worden ingezet in het bedrijfsleven en bij het lesgeven.

Online Essentials
In deze module draait het om basisbegrippen en -vaardigheden m.b.t. het gebruik van internet. Denk bijvoorbeeld aan efficiënt zoeken naar informatie, online communicatie en e-mail.

Bedrijfsvoering

In dit onderdeel is er aandacht voor het runnen van een bedrijf. Aan bod komen: marketing, innovatie, verkoopcijfers en de inkoop van goederen en diensten. Na het afronden van deze module kun je de onderneming verder uitbouwen na de start en weet je hoe de onderneming verder moet innoveren. Ook ben je in staat om financiële gegevens te analyseren en op grond van de gegevens beslissingen te nemen.

Examen en diploma

De modules worden op diverse manieren afgerond, bijvoorbeeld met een praktijkopdracht of met een schriftelijk of mondeling examen. Een aantal modules wordt afgerond met huiswerk-, casus- of portfolio-opdrachten.  De examens staan onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs.

Startdatum en locatie

Je kunt kiezen uit een aantal startdata. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Eerstvolgende startmoment:
Februari 2020

Eerste bijeenkomst:
Eind februari 2020

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:
7

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:
11

Plaats:
Den Haag
Leischendam

Studieduur en kosten

Studieduur

Deze  opleiding is prima te combineren met een baan en andere bezigheden.  Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, kan je bij ons je opleiding sneller afronden.

Studieduur: 4 maanden.

Lesgeld
Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per in twee termijnen of per jaar in één keer worden betaald.

Lesgeld per jaar € 2271,00
Eenmalig inschrijfgeld €      29,00
Totaal per jaar € 2300,00

Het lesgeld is inclusief:

  • Al het benodigde lesmateriaal.
  • Toegang tot de online leeromgeving.
  • Examen

Examen

Per vak kan één keer examen worden afgelegd. (Per herkansing zijn de kosten € 110. herkansing)

Interesse?