MBO-Basisopleiding Mediavormgeving

Studiekosten

€2.300,00

Interesse?

In het kort

Lijkt het je leuk om te werken in de grafische sector of als grafisch vormgever en wil je nu alvast alle basiskennis opdoen? Of wil je de MBO-opleiding volgen, maar kun of wil je (nog) geen stage lopen? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Mediavormgever. In korte tijd volg je de eerste opleidingsinhoudelijke modules uit de MBO-opleiding Mediavormgever. Je maakt grondig kennis met het vak en doet belangrijke kennis en vaardigheden op. Wil je na deze opleiding verder studeren? Kies dan voor de opleiding MBO Mediavormgever. Na afronding van deze MBO-basisopleiding kun je vrijstelling aanvragen voor de gelijknamige modules, voor zover deze inhoudelijk overeenkomen.

Toelating

De MBO-basisopleiding Mediavormgever is de ideale keuze voor iedereen die de basis wil leggen voor een functie als grafisch vormgever. De opleiding is ook een goede keuze voor wie overweegt om de MBO-opleiding te gaan volgen, maar eerst wil weten of het beroep echt iets voor hem is.

Voor het volgen van de MBO-basisopleiding Mediavormgever is geen speciale vooropleiding vereist.

De opleiding

In deze basisopleiding komen de belangrijkste modules uit de erkende opleiding MBO Mediavormgever aan bod. Je leert wat de functie inhoudt en maakt kennis met de diverse taken. Zo leer je over vormgeving, communicatie en projectmanagement. Ook leer je werken met Photoshop, een veelgebruikt programma in de grafische sector.

De opleiding is opgebouwd uit zeven onderdelen:

Adobe Photoshop Advanced

In de grafische sector wordt het programma Photoshop veelvuldig gebruikt. Daarom leer je in deze module omgaan met dit veelzijdige programma. Je leert o.a. de basishandelingen, werken met lagen en selecties, maskers maken en toepassen met overvloeimodi en filters, en werken met tekst. Ook het illustreren (schilderen en tekenen met Photoshop) komt aan bod.

Je leert o.a. over de bestandsindelingen van Photoshop en werken met Bridge en MiniBridge. Ook ga je verder met illustreren en met het maken van maskers en het toepassen ervan met overvloeimodi en filters. Je leert RAW importeren, foto’s bewerken en retoucheren. Tot slot wordt ingegaan op kleurbeheer binnen Adobe Suite en het gekalibreerd printen van documenten.

Projectmanagement

Veel werkzaamheden in de grafische branche worden projectmatig aangepakt. Om dit goed te laten verlopen, is het belangrijk dat alle deelnemers aan het project over hetzelfde begrippenkader beschikken. In deze module leer je o.a. over de rollen van de projectdeelnemers en de verhouding tot de lijn- en stafstructuur. Bovendien is er aandacht voor een aantal vaardigheden die nodig zijn om succesvol deel te kunnen nemen aan een project.

Communicatie

In de grafische vormgeving werk je veelvuldig samen met anderen. In deze module is ruim aandacht voor de technieken en vaardigheden die je daarbij nodig hebt. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. mindmappen, brainstormtechnieken, werken met redactietekens, briefen en gebrieft worden. Ook is er aandacht voor presenteren, samenwerken, overleggen en omgaan met tegenslag en druk.

Kunstgeschiedenis

Deze module geeft je een overzicht van de geschiedenis op het gebied van kunst en cultuur. Daarbij komen in vogelvlucht de achtergronden en verschillende stijlen van kunst door de eeuwen heen aan bod en leer je deze begrijpen en herkennen.

Vormgeving

Deze module behandelt het opzetten van een concept en een ontwerp. Hoe geef je vorm aan je idee? En welke stappen kent dat proces? Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. illustratief tekenen, moodboards en typografie.

Wet- en regelgeving

Na deze module ben je op de hoogte van relevante wet- en regelgeving. Zo heb je je onder meer verdiept in auteursrecht.

Computervaardigheden

Deze module bestaat uit de volgende onderdelen:

Computer Essentials
Deze module behandelt basisbegrippen en vaardigheden m.b.t. het gebruik van apparaten, het maken en beheren van bestanden, netwerken en gegevensbeveiliging.

Tekstverwerken (Word)
Tekstverwerking is een van de meest gebruikte computertoepassingen. Handig voor het maken van notulen, verslagen, werkstukken, (sollicitatie)brieven, maar ook de adresetiketten voor op je envelop. In deze module wordt het samenstellen, bewerken, vormgeven, opslaan en afdrukken van documenten behandeld.

Spreadsheets (Excel)
Een spreadsheet is te vergelijken met een rekenmachine. Maar met een computer heb je veel meer mogelijkheden. Zelfs de meest ingewikkelde berekeningen verschijnen in een handomdraai op je scherm. Het gaat niet alleen een stuk sneller, maar je kunt ook de resultaten overzichtelijk presenteren. Spreadsheets worden gebruikt voor het opstellen van budgetten, het maken van prognoses, zakelijke grafieken en financiële rapportages.

Databases gebruiken
Beschik je over een grote hoeveelheid gegevens, waar je op ieder moment van de dag bij moet kunnen? Dan is het gebruik van een database een prima oplossing. Je kunt alle gegevens invoeren, aanpassen en uitbreiden. Binnen bedrijven en organisaties worden databases veelal gebruikt voor het bijhouden van klant- en voorraadgegevens.

Presentaties
Op je computer zitten tal van teken- en presentatiemogelijkheden. Een afbeelding of illustratie kan een goede ondersteuning zijn bij een tekst. Zo draagt de combinatie van woord en beeld vaak bij aan effectieve communicatie. Bijvoorbeeld bij het houden van een presentatie. Niet vreemd dus dat deze hulpmiddelen veel worden ingezet in het bedrijfsleven en bij het lesgeven.

Online Essentials
In deze module draait het om basisbegrippen en -vaardigheden m.b.t. het gebruik van internet. Denk bijvoorbeeld aan efficiënt zoeken naar informatie, online communicatie en e-mail.

Examen en diploma

Examens

De modules worden op diverse manieren afgerond, bijvoorbeeld met een praktijkopdracht of met een schriftelijk of mondeling examen. Dat kan een Hageum-examen zijn, of een examen dat wordt afgenomen door een externe instantie. Een aantal modules wordt afgerond met huiswerk-, casus- of portfolio-opdrachten. Wanneer bij een opleiding een gratis praktijkdag hoort, kan het ook voorkomen dat de desbetreffende module wordt afgesloten met een praktijkopdracht tijdens deze dag. De examens staan onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs.

Diploma

Succesvolle afronding geeft recht op het diploma MBO-basisopleiding Mediavormgever.

Startdatum en locatie

Er is keuze uit een aantal startdata. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Eerstvolgende startmoment:
Februari 2020

Eerste bijeenkomst:
Eind februari 2020

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:
8

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:
16

Plaats:
Den Haag

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van Hageum Onderwijs is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij Hageum studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet.

Studieduur: 8 maanden

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld klassikaal : 8 x € 269,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 35,00 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

  • Al het benodigde lesmateriaal.
  • Begeleiding door ervaren docenten.
  • Toegang tot de online leeromgeving.
  • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 25,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Interesse?